Vakantie ervaringen
Mieke en Leo

Dag 11

Op vrijdag is het in de plaats Kumluca marktdag. Geen toeristische markt maar één voor de plaatselijke bevolking. Hier tref je de Turkse bevolking voor het kopen en verkopen van lokale producten. De Dolmus bus, die pal voor het hotel een stopplaats heeft, brengt ons voor een paar Lira naar het centrum en de markt van Kumluca. Het is er een drukte van belang. Kleurrijke groente, vele soorten vis, specerijen, zoetige heerlijkheden en huishoudelijke artikelen zijn in overvloed aanwezig. De vrouwen dragen allemaal een wijde broek met een zeer laag hangend kruis, en dat allemaal in een bloemetjesmotief. Ongeveer de zelfde snit is in 2010 één van de modetrends in het westen van Europa. De markt is grotendeels overdekt en dat zal in het zomerseizoen geen overbodige luxe zijn. Koffiehuisjes treft je hier ook aan en het zijn de mannen die aan tafeltjes druk met elkaar praten onder het genot van koffie of zwarte thee. Helemaal achteraan de markt worden de dieren verhandeld, schapen, geiten, kippen en eend-of kip kuikentjes. De mensen zijn er vriendelijk en goedlachs. Ook in de straten wordt druk gehandeld, schoenen gepoetst, messen geslepen en ook hier zijn de terrassen overvol met.....mannen.

We sluiten ons aan op het terras en genieten met een ander echtpaar uit het het hotel eveneens van een heerlijke kop koffie. De Dolmus die ons terugbrengt naar Finike is overvol en de chauffeur gebaart ons naast hem plaats te nemen. Wat een voorrecht en hoe gemakkelijk gaat hier alles in z'n werk met de betaling. Het komt altijd goed.
De middag gebruiken we om een beetje bij te kleuren op één van de vele ligbedden die rond het zwembad staan. Het water van het zwembad is nog erg koud en slechts een enkeling waagt zich in het water. Voor we hier weg zijn gaan we het zeker nog proberen. Bij de zwembad-bar worden voorbereidingen getroffen voor iets bijzonders. Onder het genot van een glaasje rosé kijken we toe hoe verschillende stellages worden opgebouwd. We moeten wachten tot zaterdagmorgen om te weten wat er gaat plaatsvinden. Het avond-vertier bij de bar is ongetwijfeld een muzikant, bingo, een vragen-spel of karaoke. Het enthousiaste animatie team doet er alles aan om de gasten te vermaken, strikt van 21.00 tot 22.00 uur.

Dag 12

Vanaf ons balkon op de 4e etage volgen we de activiteiten bij het zwembad. Inmiddels is ook duidelijk wat zich hier vandaag (zaterdag) en ook zondag afspeelt. Er wordt een 'live' toeristisch programma opgenomen en uitgezonden door de TRT televisie ter bevordering van het toerisme in Turkije. Klokslag 10.00 uur zien we op onze TV in de kamer de uitzending beginnen. Met koffie en de nodige camera's zien we bij de zwembad-bar hoe de uitzending tot stand komt met muziek, interviews, dans en regionale recepten. Het is een leuke onderbreking van deze bijzonder zonnige dag.

Na de lunch wandelen we nog maar eens over het strand naar Finike, waar het op zaterdag marktdag is. Handig is misschien om te weten dat in dit plaatsje een pinautomaat aanwezig is met Euro's. Vanuit het hotel gezien aan de rechterkant van de straat, even voorbij de supermarkten en het plaatselijk bankkantoor. In de haven maken we weer prachtige foto's en het zicht op de vele zeiljachten met in de achtergrond de besneeuwde toppen van het Taurusgebergte zal ons lang bijblijven. Finike wordt opgesierd met kunstige sinaasappelen. Het plaatsje was in een vroege periode het centrum van Phoenilische beschaving met veel citrusvruchten teelt. Nog steeds zie je hier veel sinaasappel plantages en andere citrusvruchten. Het fruitseizoen vult elkaar het gehele jaar aan.De markt in Finike strekt zich over vele straten uit en er is werkelijk van alles te koop. Ook weer leuk, zo'n lokale markt. Finike is eveneens in het bezit van een paar juweeltjes die ten noorden van de plaats liggen en gratis toegankelijk zijn. Daarover meer in het verslag van dag 13.