Vakantie ervaringen
Mieke en Leo

Rondreis Thailand

Dag 12 en 13

Bangkok - Cha-Am - Drijvende markt

19 en 20 maart

De afstand tot de badplaats Cha-Am bedraagt vanuit Bankok ongeveer 200 kilometer. Het is druk in Bangkok dus we hebben nog even alle tijd om vanuit de bus rond te kijken. Het hotel waar we verbleven tijdens de eerste dagen van deze reis springt er tussen de gebouwen aan de rivier uit vanwege het helder blauw en rood van de gevel. We hebben bijna heimwee. Onderweg maken we nog een uitgebreide koffie-stop. Er zijn regelmatig controles op de wegen en vandaag is dus zo'n dag. De bus rijdt in een fuik en we moeten stoppen. De buschauffeur blijkt op buitenste baan te hebben gereden en dat is voor deze bus niet toegestaan. De bus heeft daarvoor niet het juiste vignet. Een boete volgt en dan kunnen we weer verder. Een tiental kilometers verder rijdt onze bus, indien nodig, gewoon weer op de buitenste inhaal baan. We moeten toch een beetje op tijd in Cha-Am zijn om ons te gaan ontspannen aan het strand of bij het zwembad.
Om 11.15 arriveren we bij Hotel Grand Pacific Sovereign in Cha-Am. De ingang ligt in feite aan de achterzijde van het hotel en ons wordt aangeraden die ingang niet lopend te gebruiken vanwege 'bijtende honden' die zich in het straatje regelmatig ophouden. Daar hebben we zeker geen trek in. Los lopende honden zijn er trouwens heel veel in Thailand. Met een bandje om de nek heeft weliswaar een eigenaar maar er lopen er nog meer zonder. Onze koffers hebben aan het begin van onze reis allemaal een nummer gekregen en dat blijkt steeds uitermate handig te zijn. Wij zijn op de passagierslijst nr. 7 en onze koffers zijn op de luchthaven voorzien van dat nummer. Na het verkrijgen van de kamersleutel worden de koffers door het hotel met een label voorzien van het kamernummer. Het is ieder keer helemaal goed gegaan. Het hotel straalt beslist 5* luxe uit en dat geldt ook voor onze kamer. Die is uiterst riant en de badkamer mag er ook zijn. We gaan al snel op verkenning.

De zwembaden op diverse niveaus zijn heerlijk, er zijn ligbedden genoeg en ook de badlakens liggen bij de zwembad bars voor het pakken. Wel even inschrijven met je kamernummer hoeveel je er meeneemt en ook weer terugbrengt. Het is een doeltreffend simpel systeem. Aan de overkant van de weg ligt het strand en de zee. Dit deel ligt aan de golf van Thailand en het water heeft een heerlijke temperatuur. De ligbedden onder de palmen bij het strand zijn al vroeg bezet, daar moet je dus tijdig bij zijn om met de zwoele wind in je gezicht van te kunnen genieten. Tien minuten lopen en je hebt een kleine supermarkt ter beschikking als je niet steeds gebruik wilt maken van de hotel faciliteiten. Water of bier is er aanmerkelijk goedkoper. Maar ook de kraampjes langs de boulevard verkopen tegen een goede prijs drankjes. Terwijl een aantal medereizigers zich tegoed doen aan een diner bij een lokaal restaurant kiezen wij deze avond voor het Italiaanse restaurant in het hotel. De pizza is overheerlijk, de bediening bijzonder vriendelijk en de prijzen vallen ook erg mee. Om 21.00 uur houden we het voor gezien en zoeken onze kamer op. Morgen staan we wederom vroeg op. Wij gaan niet voor het strand maar hebben bij Boussy met een aantal medereizigers een excursie geboekt naar de drijvende markt, ofwel 'The Floating Market'. Wij willen dit toeristische spektakel graag meemaken nu het nog mogelijk is. Met die gedachte leggen we ons hoofd op het kussen. Het riante en uitstekende bed staat, na de slaaptrein, garant voor een welverdiende nachtrust.

Cha-Am – Drijvende Markt in Damnoen Saduak

Ondanks dat we eigenlijk zouden kunnen uitslapen worden we om 06.00 gewekt. Na een meer dan uitstekend ontbijt stappen we om 07.30 in een minibusje voor de rit naar de toeristische drijvende markt. Lieve Boussy heeft weer alles netjes voor ons geregeld en begeleid ons ook deze dagen in Cha-Am als we met de groep een excursie willen maken. U vraagt ,wij draaien lijkt haar devies te zijn. De service die ons wordt geboden is echt onovertroffen. Het is ook vandaag weer ongelooflijk warm maar de airco in het busje werkt voortreffelijk. Rond half tien arriveren we bij de markt. Allereerst varen we met een puntboot door de kanalen en het gaat er soms pittig aan toe. De motor achterop doet zijn werk uitstekend, evenals de bestuurder. Als we uitstappen staat Boussy al op ons te wachten. Ze geeft uitleg over hoe en waar we de markt het beste kunnen beleven en op welke punten de mooiste foto's te maken zijn. We spreken een tijd en punt af waar we elkaar weer treffen voor een kop koffie of een verfrissend drankje.

De markt begint 's morgens al om 06.00 uur en vooral de plaatselijke bevolking is hier dan te vinden. Zij weten dat de hitte overdag bijna ondraaglijk kan zijn. Ondanks de enorme hoeveelheid toeristen vinden we het een unieke belevenis. Het zien van de vele bootjes met kleurrijke handelswaar inspireert iedere toerist tot het maken van veel mooie plaatjes waarbij de boten met etenswaren toch wel een hoofdrol vervullen. Er wordt ter plekke van alles met verse producten bereid. Het zijn vooral Aziatische mensen die zich wagen aan het nuttigen van de gerechten. Heb je vandaag misschien trek in muskusrat, ook dat is hier verkrijgbaar. Het vlees daarvan wordt met uiterste precisie in keurige plakjes gesneden.

Vanaf de vele kanalen ('Khlongs') rondom het gedeelte waar de markt zich afspeelt peddelen de vele boten met handelswaar of toeristen zij aan zij. Als boten met toeristen niet dicht genoeg langs de handelswaar varen worden ze met een lange stok met een enterhaak wel dichterbij getrokken. Het gaat hier tenslotte om de verkoop. De kramen op de vaste wal bieden een groot assortiment met souvenirs waarbij je regelmatig hoort, 'goedkoper als de Hema of Kruidvat'. Ze zien het waarschijnlijk aan onze neuzen dat we uit Nederland komen. De koffiebar waar we hebben afgesproken is druk en levendig. Een Thaise vrouw speelt hier ook in op de nationaliteiten van de toeristen en is zeer vermakelijk met haar uitspraken. Het was een heel eind rijden naar de 'Floating Market' maar we hebben er bijzonder van genoten. Het luxe busje met verrukkelijke airco en wifi aan boord staat weer keurig op ons te wachten voor de terugtocht naar Cha-Am met onderweg nog een lunch.

Maar onze lieve Boussy heeft alweer een verrassing voor ons. We maken nog een korte stop bij een apenkolonie. In vrijheid levende apen waren we tijdens deze reis door Thailand nog niet tegengekomen. De groep komt direct aangerend als we uit het busjes stappen. We zijn er op gewezen attent op onze tas en ook zonnebril te zijn want de aapjes zijn bijzonder brutaal. We voeren door Boussy gekochte kleine maïskolfjes en vinden het allemaal erg grappig. Inmiddels hebben ook wij trek gekregen en ook daar wordt iets aan gedaan. Even later zitten we bij ook weer een bijzonder restaurant aan een heerlijke lunch.

Om 16.00 uur zijn we weer terug in het mooie Grand Pacific Sovereign Resort. We hebben nog ruim de tijd om ons in het heerlijke zwembad te verfrissen en na te genieten van de mooie dag. Met een luxe cocktail in de hand met uitzicht over zee is het hier nog wel even vol te houden. Na een avondwandeling over de boulevard, waar het nu helemaal rustig is, besluiten we om wederom te dineren bij het Italiaanse restaurant van het hotel. Ook vandaag hebben we weer een mooie dag in ons logboek bij kunnen schrijven.