Vakantie ervaringen
Mieke en Leo

Rondreis Thailand

Dag 11

Chiang Mai-Bankok

18 maart

Mountainbiken in Chiang Mai

En ja hoor, de wekker rinkelt weer om 06.30 uur. Het is alweer onze laatste dag in Chiang Mai. Wij hebben voor vandaag gekozen om op een mountainbike te klimmen voor een, optionele, fietstocht ten zuiden van Chiang Mai. De kamer blijft nog even voor ons beschikbaar tot ons vertrek richting Bangkok. Om 08.00 uur stappen we in pick-ups, echt het meest gebruikte vervoermiddel in Thailand, die ons vervoeren naar het begin van de fietstocht. Daar worden we opgewacht door 2 ongelooflijk enthousiaste mensen die ons zullen begeleiden. Jawel, we krijgen ook voor de veiligheid een helm op ons hoofd. Na een korte briefing betreffende de verschillende tekens die onderweg gegeven worden over stop, linksaf, rechtdoor enz. kunnen we op pad. In een lange rij fietsen we over normale wegen en zandpaden en wat een leuke ontspannende en afwisselende tocht gaat het worden. Tijdens de vele stops die we maken zien we weer verschillende elementen van het Thaise leven. Natuurlijk hoort daar een tempel bij.

De fietstocht voert ons langs de groene oevers van de Ping-rivier met enorme bamboe bebossing. Dit is het deel waar de Christelijke gemeeschap met Mc.Kean als leider in 1907 op een eilandje in de rivier een kerk bouwde en in dit gebied een Leprozen kolonie stichtte. Het is echt een schitterend stukje natuur met in het water Lotus bladeren met veelal een diameter van een meter. Gids Peter vertelt dat ze een gewicht kunnen dragen van zo'n 10 kilo. De kerk zelf is sober ingericht.

Nog steeds wonen en werken lepra patiŽnten in deze omgeving maar gelukkig komt lepra steeds minder vaak voor. Het ruim 100-jarige instituut doet nog steeds dienst als revalidatiecentrum. In een werkplaats zien we een aantal mensen aan het werk met het maken van veelal bijzonder mooie dingen zoals fraai bewerkte houtsnijwerken. Zelf kopen we een kleine priktol en een armbandje. Er kan niet al te veel meer bij in de tas.

De fietstocht gaat verder door uitgestrekte rijstvelden. Deze worden van water voorzien maar dat is niet overal mogelijk. Het heeft hier al maanden niet geregend en dat is voor de minder bedeelden die geen irrigatie kunnen toepassen desastreus. Het is hoog tijd voor een kopje koffie maar een terras is hier niet te vinden. Bij de rivier nestelen we ons allemaal onder een 'kiosk' waarop de mannelijke begeleider op pad gaat voor het halen van 'Ūjs-koffie'. Hij is binnen 10 minuten terug en met een heerlijke Thaise versnapering er bij zitten we hier wel erg relaxed en gezellig.

We fietsen door kleine dorpjes om uiteindelijk aan te komen bij het lunch adres van vandaag, een lokaal restaurantje langs de weg waar we zelfstandig nooit zouden durven gaan eten. Het eten wordt ter plekke vers voor ons bereid en alles smaakt meer dan uitstekend. Het is gewoonweg genieten! We hebben weer voldoende energie voor het laatste stuk dat we doen. We doorkruisen een mooi stuk natuur om af te stappen bij de ruÔnes van Wiang Kum Kam. De mooi uitgekiende route brengt ons daarna bij de laatste Chinese tempel van vandaag. Daar eindigt ook de verrassend leuke fietstocht onder leiding van 2 geweldig leuke en enthousiaste Thaise gidsen. We duiken de pick-ups in en zijn keurig op tijd terug in Hotel Holiday Garden. Even opfrissen, de koffer op de gang, de geldelijke zaken afhandelen bij Boussy en dan storten we ons weer in een nieuw avontuur, de nachttrein van Chiang Mai naar Bangkok.

Nachttrein naar Bangkok

Om 14.30 uur gaan we met taxibusjes naar het treinstation van Chiang Mai. Onze trein zal om 16.00 uur vertrekken dus we hebben nog tijd voor een drankje. De trein komt keurig op tijd binnen, wordt schoon gemaakt en dan kunnen we aan boord. We zitten met 4 personen in een coupť en Peter heeft tijdens de reis gekeken wie goed bij elkaar pasten. Hij heeft het goed gedaan, we kletsen er allemaal lustig op los en er wordt veel gelachen. Zo leren we elkaar nog een beetje beter kennen. De treinreis valt reuze mee, de bedden worden keurig voor ons opgemaakt, we bezoeken nog even de restauratie-wagon waar met name Aziatische mensen zich behoorlijk tegoed doen aan alcoholische dranken, eten en sigaretten. Muziek- en stemgeluiden doen hun best om elkaar te overtreffen. Wat een belevenis. We slapen eigenlijk best goed en voor we het weten worden we gewekt door Boussy, we zijn ruim een uur vroeger als gepland in Bangkok en dat kan ook wel eens anders zijn volgens Peter. We zijn daarom ook te vroeg in het Holiday Inn voor het ontbijt maar dat komt helemaal goed. We krijgen vandaag het beste ontbijt van de gehele reis en dat wordt dus smullen geblazen. Hier nemen we ook afscheid van gids Peter. Hij was echt een geweldige verteller, oplettend bij alles. Hij mag weer terug naar het noorden van Thailand om een paar dagen thuis te zijn. Boussy zal zich de komende dagen over ons ontfermen en dat is haar zeker toevertrouwd. Om 07.15 zitten we in de bus voor het vervoer naar de laatste plaats die we in Thailand aandoen, de badplaats Cha-Am.