Vakantie ervaringen
Mieke en Leo

Rondreis Thailand

Dag 10

Chiang Mai

17 maart

Om 06.30 staan we weer naast ons bed. Het ontbijt is ook in hotel Holiday Garden prima. Er is voor ons Kras reizigers een apart gedeelte in de ontbijtzaal gereserveerd want het is behoorlijk druk in het hotel. Alles verloopt weer op rolletjes als we om 08.00 uur de bus instappen. De 'koppen' worden zoals iedere dag geteld en dan kunnen we op pad.

OrchideeŽnkwekerij Chiang Mai

Allereerst bezoeken we vanmorgen een orchideeŽnkwekerij in de nabijheid van Chiang Mai. Het is er nog lekker rustig als we arriveren en ook nog niet zo warm. We beginnen ons bezoek in de shop waar we weer veel moois kunnen kopen maar waar eveneens uitleg wordt gegeven over alles wat met orchideeŽn te maken heeft. Een medewerker laat ons prachtige exemplaren zien die ook nog eens overheerlijk ruiken. Rijen met inheemse orchideeŽn soorten en kruisingen daarvan bieden ons een prachtig en kleurrijk beeld.

De omringende tuin biedt tevens een keur aan prachtige planten en waterpartijen. Nieuw binnen de kwekerij is een heuse Vlindertuin gerealiseerd. We zien aantal mooie vlinders dartelen door de fraaie serre maar er mogen er nog wel meer bij. Dat heeft wat tijd nodig. In de shop hebben we mooie sieraden gezien gemaakt van echte orchideeŽn. De mooiste bloemen worden door een speciale vloeistof gehaald waardoor ze hardheid verkrijgen. Vervolgens worden de orchideeŽn door een badje van bladgoud gehaald en met de hand op kleur bijgewerkt. Zo ontstaat een mooi en uniek sieraad in de vorm van oorbellen, hangers en broches. …ťn mooi setje is in ieder geval van Thailand naar Nederland gegaan.

Wat Phrathat Doi Suthep-tempel

Het is nog steeds vroeg in de morgen als we de Doi Suthep berg opgaan. Uiterst langzaam klimt de bus de kronkelige weg omhoog. Helaas krijgen we vanwege de smog geen mooie uitzichten op ons netvlies. Aan de voet van de 309 treden tellende trap, geflankeerd door slangen met drakenkoppen, is het een drukte van belang. De commercie viert hier hoogtij. Liefhebbers van traplopen gaan sportief omhoog maar er is ook een kabellift beschikbaar. Voorbij de Sala-boom, of levensboom, betreden we het Doi Suthep tempel complex.

De voorschriften geven aan dat de voeten moeten worden ontdaan van schoeisel dus loopt de hele menigte op kousenvoeten of blootsvoets door het tempelcomplex. Wederom gaan we ons verbazen over de aparte cultuur van het Boeddhisme.
De hooggelegen tempel is ťťn van de mooiste en belangrijkste van Thailand. De oorsprong van het tempelcomplex ligt aan het eind van de 14e eeuw toen Koning Ku Na uit Lanna op deze plek een tempel liet bouwen. Het had alles te maken met een witte wilde olifant met een relikwie op zijn rug die losgelaten was in de jungle en op deze berg terechtkwam. Het is een bijzonder verhaal. De witte olifant staat nog steeds symbool. In de loop van de tijd is de tempel steeds verder uitgebreid en zijn er extravagante relikwieŽn aan toegevoegd.

Het meest heilige op de tempelberg is de 24 meter hoge met plaatkoper beklede Chedi ofwel Pagode. Het is sowieso alles goud wat hier blinkt. Gelovigen lopen in gebed rond de Chedi en steken kaarsen aan. Er is hier zoveel te zien. Rondom de Chedi zijn ook waanzinnig mooie elementen te zien. Het is een soort mini-enclave met prachtige muurschilderingen, heiligdommen en een fraaie kopie van de Emerald Boeddha. Ook buiten de enclave is veel te zien zoals de lange rij klokken, kleine tempels en een witte 'wilde' olifant.

Dat element nemen we mee als we de trappen afdalen naar de hectiek van het commerciŽle leven waar we zelf wederom niet kunnen nalaten toch nog iets te kopen voor de kleinkindjes. Als een keurige schoolklas staan we allemaal netjes op het afgesproken punt waar de bus ons 'oppikt' voor de tocht bergafwaarts. Het was ook weer een geweldige ervaring.

Lunchen doen we vandaag in het hotel waarna we het moderne Shopping Centre opzoeken dat op 500 meter van ons hotel ligt. Modern is het, dat is zeker. We doen er wat boodschappen en verkoelen ons daarna in het zwembad van het hotel. Tegen de avond lopen we nogmaals naar het Shopping Centre voor het avondeten en genieten daarna op onze kamer nog van een glas wijn en een blokje kaas. Grappig detail, alcohol mag hier in de supermarkt pas na 17.00 uur worden verkocht. Kaas wordt heel weinig aangeboden in Thailand, ook niet bij het ontbijt. We genieten er maar even van.