Vakantie ervaringen
Mieke en Leo

Rondreis Thailand

Dag 9

Chiang Rai – Chiang Mai

16 maart

Witte Tempel van Chalermchai

Vandaag zijn we weer vroeg uit de veren. De koffers staan om 06.30 buiten de kamerdeur, ontbijten en om 07.30 uur zitten we weer in de bus op weg naar Chiang Mai. Ook vandaag hebben we weer iets moois op het programma staan. Op korte afstand van Chiang Rai staan we klokslag 08.00 uur voor de ingang van de Witte Tempel van Chalermchai Kositpipat ofwel Kosit. Hij begon met de bouw van de unieke Wat Rong Khun tempel in 1998 en het complex is nog steeds niet af. Het is een tempel die zich echt onderscheid van alle andere tempels in Thailand. Het is er nu al behoorlijk druk maar gids Peter verzekert ons dat er later op de dag geen doorkomen aan is. We zijn volgens de voorschriften allemaal netjes en zedelijk gekleed en worden geacht ons aan de regels van 'het huis' te houden. De eerste indruk is indrukwekkend.

Via de linkerkant betreden we het gebied van de Wat Rong Khun tempel en dat gaat in rap tempo. We worden er door een wachter steeds op gewezen om vooral door te lopen. Maar we willen ook zo graag het één en ander vastleggen want we zien wel hele bijzondere dingen. De nog steeds actieve creatieve geest van Kosit kent namelijk geen grenzen. Voor de brug naar de tempel zien we aan weerszijden de 'hellepoel', geïnspireerd door Dante's Inferno. De vele handen die we zien steken omhoog in de hoop dat jij hen uit de hel zal trekken. De tempel, die is omgeven door fraaie vijvers, is ingelegd met stukjes spiegelglas. Het zorgt in het zonlicht voor een fantastische schittering. In de tempel zelf mag niets worden vastgelegd maar de muurschilderingen zijn al even bizar. Van Boeddha tot Hellemonsters en brandende Twin Towers. De ene kant van de tempel geeft het goede weer, vormgegeven middels Boeddha's en de andere kant laat een moderne interpretatie zien van het kwade in de mens. Jammer dat we het niet mogen vastleggen.

Al snel staan we weer buiten en volgen het looppad rondom de tempel. Kosit heeft in totaal acht gebouwen in de planning staan. Een aantal daarvan zijn inmiddels gerealiseerd en kunnen we bekijken waaronder een erg fraaie pagode. Alle bouwwerken worden in het wit uitgevoerd, de kleur die de religieuze gratie symboliseert. Dat geldt niet voor het gebouw met onder andere de sanitaire voorzieningen. Hier heeft Kosit er voor gekozen om alles, zowel buiten als binnen, in opvallend goud uit te voeren. Over het gehele complex zien we de meest vreemdsoortige beelden en elementen. Die zien we ook in het kleine museum waar veel schilderwerken hangen van Kosit die zelf gelooft dat hij met de bouw van deze tempel het eeuwige leven zal krijgen. Hij is een geweldig kunstenaar die naar onze mening ook wel inspiratie heeft opgedaan via de werken van bijvoorbeeld Dali. Maar een kunstenaar is het zeker en dan ook nog met goede bedoelingen. Hij doneert zijn vaardigheden aan Boeddha zonder winstbejag. Toeristen en kleine donaties van maximaal 10.000 baht, zo'n 200 Euro, maken de verdere realisatie van dit bijzondere complex mogelijk. Er wordt in de achterliggende ateliers hard aan gewerkt.

Koffie en Lunch

Via de mooie Doi Sakhet Highway gaan we verder met als eindbestemming Chiang Mai. We zijn inmiddels ook wel toe aan koffie en die krijgen we ook. We maken een stop bij een bijzondere koffiebar waar ze het gebruik van condooms promoten. Heel apart weer. Wat betreft de locatie voor de lunch mogen we ook niet mopperen. Het kent een Nederlands tintje en ligt weer in een waanzinnige omgeving. Het vrouwtje bij de ingang promoot 'tijger balsem' en ze doet met onze groep erg goede zaken.

Parasol en Zijde industrie

De dag is nog niet voorbij dus kan er nog wel een excursie bij. We brengen een bezoek aan een firma waar parasols worden gemaakt en beschilderd. We krijgen een interessante uitleg en ook hier worden goede zaken gedaan met onze groep. Telefoonhoesjes, tassen of jeans worden beschilderd met draken of iets anders. Het kost maar heel weinig en iedereen vindt deze min of meer verplichte rondleiding toch erg leuk. In de aangrenzende shop kunnen we de Baths weer goed besteden voor bijvoorbeeld de aanschaf van mee te nemen presentjes. Aangrenzend zien we hoe de zijderups garant staat voor mooie subtiele draden die verwerkt worden tot mooie stoffen.

Chiang Mai

Om 17.00 uur arriveren we dan toch in het Holiday Garden Hotel in Chiang Mai waar we de koffers voor een verblijf van twee nachten mogen uitpakken. De avond wordt, optioneel, gevuld met een diner in het hart van de stad. We gaan er met een grote groep naar toe in pickups en dat geeft weer de nodige hilariteit als we het gevoel krijgen dat we de hele stad doorkruisen. In het restaurant, dat in Chiang Mai zeer bekend is, krijgen we een soort proeverij voorgeschoteld met 9 verschillende gerechtjes. De kok/eigenaar weet van wanten. Hij heeft zelfs voor de Koninklijke familie mogen koken. Alles smaakt beslist overheerlijk. Om het diner wat te laten zakken besluiten we met negen personen nog over de avondmarkt te lopen waar het nog bijzonder levendig is. Voor de terugweg proppen we ons in een pickup en zijn om 22.30 uur terug in het hotel. Wel jammer dat we de camera's deze avond niet mee hebben genomen. Het was me een dag wel, wat hebben we weer veel verschillende dingen gedaan en gezien. Tot nu toe nog steeds een super reis. Morgen staat ons weer een mooi programma te wachten.