Vakantie ervaringen
Mieke en Leo

Rondreis Thailand

Dag 7

Phitsanulok – Sukhothai – Chiang Rai

14 maart

Ook vandaag hebben we weer de nodige kilometers te gaan. Na het ontbijt zitten we om 08.00 uur weer allemaal netjes op tijd in de bus voor ons vertrek naar het uiterste noorden van Thailand en de plaats Chiang Rai. De rit van 415 kilometer doen we niet aan één stuk want onderweg hebben we weer een mooie excursie op het programma staan.

Sukhothai

Bij de oude stad Sukhothai staat ons een verrassing te wachten. We mogen op de fiets door het prachtig aangelegde Historical Park. De 'niet' fietsers kunnen zich relaxed laten vervoeren door een tuk-tuk. Al snel stappen we van de fiets af bij een idyllische vijver om de eerste beelden van de oude stad vast te leggen. Er zullen nog veel stops volgen gedurende de 5 kilometer lange rit door het park. De stad Sukhothai werd in de 13e eeuw de eerste hoofdstad van Thailand. In deze stad kwam de Thaise cultuur tot bloei. Sukhothai heeft vooral vrede gekend en dat is volgens sommigen de reden dat de immense beelden in dit park een tevredener uitdrukking hebben. Met die wetenschap toveren we zelf maar een glimlach op onze gezichten als we weer op de fiets stappen voor het volgende culturele hoogtepunt.

De Wat Mahatat is herkenbaar vanwege de enorme grote witte Boeddha die eigenlijk een oranje sjaal om zou moeten hebben. In dit Historical Park zien we vandaag de zittende, de staande en de lopende Boeddha. De Wat Sra Si ligt op een eilandje en hier zien we de grote zwarte Boeddha. Om de beurt zitten we voor het immense beeld in de zelfde Lotus houding om op de gevoelige plaat te worden vastgelegd. Jonge monniken hebben er ook geen moeite mee om voor eeuwig te worden vastgelegd. Ze gaan keurig voor ons in de rij staan als we vragen of we een foto mogen nemen. Het levert ook weer zo'n mooi plaatje op. Een Thaise man wordt geacht zich minstens éénmaal in zijn leven volledig te wijden aan het Boeddhistische geloof. Hij mag daarbij niet werken voor geld en is afhankelijk van de goedheid van de mensen om zich dagelijks te kunnen voeden. Ze zijn er in dit traditie getrouwe land trots op. Boussy fietst steeds voor op terwijl Peter de achterhoede in de gaten houdt. We boffen deze reis want het zijn echt twee geweldige gidsen.

Het laatste gedeelte van de mooie tocht door het park zien we, omringd door waterpartijen met Lotusbloemen, de lopende- en even verderop de onderwijzende Boeddha. Op deze plek zien we ook twee grote blokken steen met oude teksten. Deze zijn vertaald en zo heeft men wat meer inzicht gekregen over het verleden. We sluiten deze erg leuke excursie af met een heerlijke kop koffie. De bus wacht al op ons, we hebben nog een flink aantal kilometers voor de boeg.

Ook vandaag kunnen we de magen rond het middaguur weer vullen op een bijzondere plek aan een rivier. Wat is dit ook weer een mooie locatie en het eten smaakt ook hier heerlijk. Erg gemakkelijk zo'n lopend buffet, je neemt maar wat je lekker vindt. De Thaise soep, al dan niet heet of minder heet, is bij velen favoriet. Groenten in een kom doen en hete bouillon er overheen. Erg gezond allemaal.
Onderweg krijgen we nog iets fraais te zien, 'de mooiste liggende man van Thailand'. Het beeld is enorm maar wij zien er toch meer een vrouw in. De vele camera's hebben alles weer vastgelegd en de heerlijk koele bus is weer een verademing.

De reisleider heeft nog iets voor ons in petto. In de buurt van Chiang Rai maken we nog een kleine omweg om de zonsondergang te aanschouwen boven een meer. Ook dat levert weer mooie plaatjes op. Het 'dagelijks doen van een goede daad' wordt bij het meer vorm gegeven door het vrijlaten van kleine visjes en vogeltjes. Of ze gratis verkregen zijn is ons niet helemaal duidelijk maar het feit dat reisleider Peter ze aan een medereizigster overhandigt geeft wel aan dat hij ze heeft gekocht. Hij is een goed mens en doet iedere dag trouw een goede daad. Het is bijna donker als we om 19.45 uur arriveren bij Hotel Rimkok Resort in Chiang Rai waar we 2 nachten zullen verblijven. Aan grote tafels eten we weer uiterst gezellig in de open lucht. We hebben bediening vanavond en het eten smaakt ook hier uitstekend. Alles tegelijkertijd opdienen voor zo'n grote groep is wel een klein probleempje. Vanavond geen Shenga biertje bij de maaltijd maar een heerlijk glas koele witte wijn. En dat smaakt! Met een voldaan gevoel zoeken we laat op de avond onze kamers op. Morgen mogen we uitslapen, jazeker! Tot 07.00 uur maar liefst.