Vakantie ervaringen
Mieke en Leo

Rondreis Thailand

Dag 5

Bangkok-River Kwai-Kanchanaburi

12 maart

Met de boemeltrein naar Mahachai

Het vroeg opstaan begint al een beetje een gewoonte te worden. Om 06.45 zit iedereen aan het ontbijt. De koffers staan keurig op de gang bij de kamerdeur, daar hoeven we ons deze reis geen zorgen om te maken. Boussy checkt steeds of alle koffers in de bus zijn. De hotelkamers zijn dan ook al nagekeken of niemand iets vergeten is. Dat blijkt toch nog wel eens het geval te zijn. Gelukkig niet door ons. Om 07.30 vertrekken we vanuit Hotel Tong Tara. We maken vandaag eerst een korte treinreis van een uur met een lokale trein van Wong Wiang Yai naar de 'fishermans's port of Mahachai'. De koffers hoeven we niet mee te slepen want de bus rijdt het stuk dat wij met een boemeltrein gaan doen. Volgens gids Peter kunnen we zo op een leuke manier de sfeer van het land te proeven. Op het kleine treinstation komen we al helemaal in de juiste sfeer. Het wordt weer een hele belevenis. Huizen en bomen staan veelal op een kleine meter afstand van het spoor en het geluid van de trein is oorverdovend. Spoorbomen worden onderweg met de hand bediend en de plaatselijke bevolking vervoert met deze trein echt van alles.

Vismarkt in Mahachai

Als we aankomen in Mahachai kunnen we de kippen bijna zelf vanuit de treinwagon met de hand plukken. Het plaatsje ligt niet zo ver verwijderd van de kust. De enorme keus aan aangeboden vis op de overdekte vismarkt is hier dan ook echt vers. Het is beslist een apart begin van de dag maar trek in vis op de vroege ochtend heeft nog niemand. De bus staat keurig op ons te wachten om ons naar Kanchanaburi te brengen. Het eindpunt van vandaag.

River Kwai

Maar de dag is nog lang niet voorbij als we 130 kilometer hebben overbrugd. Het restaurant waar we lunchen ligt op een vlot in de rivier de River Kwai. Vanaf het vlot stapt vrijwel iedereen na de uitstekende lunch over in 'long-tail' boten voor de optionele tocht over de River Kwai met als eindpunt de overbekende 'Bridge over the River Kwai'. De temperatuur ligt weer ruim boven de 30 graden en het is heerlijk om over het water te 'racen', ondanks de lage 'zit' die we allemaal hebben moeten aannemen. Het is even lastig om in de smalle boot te gaan zitten, nog lastiger om er uit te stappen. Zoals we inmiddels gewend zijn hebben we weer geen heldere lucht vanwege de vele smog die overal hangt. Het heeft te maken met het veelvuldig gecontroleerd afbranden van landbouw gebieden. Het maakt de grond weliswaar weer vruchtbaar maar we snappen dat veel Thai's met een mond-doekje om lopen. De brug zelf is niet echt mooi maar kent wel een belangrijke maar ook treurige geschiedenis. Velen vonden als krijgsgevangene tijdens de tweede Wereld Oorlog de dood bij de aanleg van de 'doden spoorlijn' van Birma naar China. Een gebeurtenis om nooit te vergeten. De film 'The Bridge over the River Kwai' is een groot kas succes is geworden. We lopen allemaal over de brug en echt iedereen wil hier digitaal worden vereeuwigd met 'The Bridge' in de achtergrond. Op korte afstand bezoeken we nog de oorlogsgraven van slachtoffers van de 'doden spoorlijn'. We zien veel grafstenen van Engelsen en Nederlanders, veelal nog erg jong. De begraafplaats wordt met veel respect goed onderhouden.

Mida Resort in Kanchanaburi

Aan het eind van de middag komen we aan bij het prachtig gelegen Mida Resort en ook hier is de kamer uitstekend. Terwijl de meeste medereizigers al in het zwembad liggen maken wij nu het nog licht is, een foto- film rondje over het schitterende complex dat bijzonder fraai is gelegen aan een Khwae Noi rivier. Een verfrissende duik in het zwembad laten ook wij ons niet onthouden. Het diner bij restaurant The Terrace bestaat weer uit een lopend buffet en dat nuttigen we in de open lucht onder een sterrenhemel. Om 22.30 eindigt deze geweldige dag op een wat je noemt 'stevig' bed en een behoorlijk luidruchtige airco. We verheugen ons op de dag van morgen. Tot nu toe zijn we helemaal 'happy'.