Vakantie ervaringen
Mieke en Leo

Naar Granada

Periode: februari 2008
Als we om 9.00 uur met onze 'huurauto' vanuit Nerja richting Granada gaan is het schitterend weer. De nieuwe snelweg (A7) brengt ons al snel bij Almuñecar. Het laatste deel van de A7, tot aan Motril, is jammer genoeg nog niet klaar en de route naar Granada gaat verder over de N340 die de kustlijn volgt. Het is zeker ook een prima en mooie weg om te rijden maar de snelheid neemt met al het bochtenwerk wel wat af. Bij Salobreña zien we de eerste besneeuwde toppen van de Sierra Nevada. De route gaat verder over de N323 en het gebied waar we doorheen rijden is prachtig met steile rotswanden met aan de Zicht op Granada Watermonument langs wndelpad rechterzijde de Alpujarras, de uitlopers van de Sierra Nevada. Volg in Granada de bewegwijzering naar het Alhambra waar voldoende parkeerplaatsen worden aangegeven. Uiteraard zijn deze parkeerplaatsen niet gratis. Wij betaalden 10 Euro voor bijna een hele dag staan. Het is, zelfs in het voorseizoen, aan te raden om kaarten van te voren te bestellen. Overal wordt aangegeven dat dit mogelijk is via de BBVA bank maar wij kregen een uitstekende tip van Engelsen om dit bij Hotel Monica in Nerja te doen. Alles werd uitstekend geregeld waarbij een credit-kaart nodig is. Bij het Alhambra staat aangegeven waar de kaarten, via automaten, opgehaald kunnen worden. Hierbij nog een goede tip. Na het inbrengen van de credit-kaart, waarbij het nummer wordt geregistreerd, moet het scherm in actie worden gebracht door middel van het aanraken van het scherm. Het is maar dat je het weet. Het duurde bij ons even voor we er achter waren. Op de kaart staat tevens het tijdslot van het bezoek aan het Paleis van Nazaries. Het is beslist noodzakelijk om je hieraan te houden want anders je kom er echt niet in. Per dag mogen slechts 6800 mensen het Alhambra bezoeken en dan nog schuifel je in drommen langs de belangrijkste elementen. Er zijn 2 mogelijkheden om het Alhambra te bezoeken, 's morgens tot 14.00 uur of 's middags vanaf 14.00 uur tot sluitingstijd. Vanwege de af te leggen afstand vanuit ons appartement kozen wij voor het 'middag' bezoek. De morgen hebben wij besteed aan het bezoeken van de andere bezienswaardigheden in Granada. Het is vanaf het Alhambra, dat heel hoog ligt, best een behoorlijk stukje lopen maar er rijden ook busjes die je snel naar beneden of naar boven brengen.

Santa Ana-kerk San Pedro-kerk uit de 16e eeuw In het benedendeel zijn we via de Plaza de Nueva richting een aangegeven uitzichtpunt gelopen. Onderweg passeer je onder andere de Santa Ana en de San Pedro kerk. Beide stammen uit de 16e-eeuw. Aan de linkerkant van de weg ligt het Baños árabes del Nogal. Het is één van de oudste badhuizen uit de Moorse tijd en we vonden het zeer verrassend.(op maandag en feestdagen dicht) Even verderop is in een 16e-eeuws herenhuis een archeologisch museum te bezoeken. Het uiteindelijke uitzichtpunt is een plein met diverse terrassen (kopje koffie) vanwaar je erg mooi zicht hebt op het hooggelegen complex van het Alhambra. Vanwege de 'voortschrijdende' tijd zijn we de zelfde weg teruggelopen om richting de grote kathedraal te gaan. Wij zijn eerst rond het gebouw gelopen om de grootsheid te Voorportaal Baños árabes del Nogal In het Moorse badhuis ervaren, de entree ligt in de drukke Gran Via de Colon. De bouw van de kathedraal begon in 1518 en het duurde maar liefst 181 jaar om het complex min of meer af te krijgen. Eén van de geplande torens is nooit gebouwd en de andere is lang zo hoog niet als de bedoeling was. Een groot deel van de voorgevel dateert trouwens pas uit het einde van de 17e eeuw en wijkt behoorlijk af van het oorspronkelijke ontwerp. Het binnenschip van de kerk is mooi met prachtige witte zuilen, twee orgels uit de 18e eeuw en de bijzonder fraaie en indrukwekkende halfronde Capilla Mayor. In één van de zijkapellen (voormalige kapittelzaal) zijn onder andere de kathedraalschatten Uitzichtpunt met zicht op het Alhambra Kathedraal van Granada uitgestald. Een bezoek aan de kathedraal is beslist de moeite waard. Als je de Gran Via de Colon verder afloopt kom je bij een mooi park. Aan de rechterkant er van ligt de Puerta de Elvira. Het is de grootste en belangrijkste stadspoort van het Moorse Granada maar viel ons een beetje tegen. Via de Calle de Elvira weer terug naar de Plaza de Nueva. Ook hier weer veel terrassen en een lunch konden we op dat moment wel gebruiken. Wij hebben ons het busje naar boven voorbij laten gaan om de op het terras gebruikte calorieën met onze eigen benen te verwerken. Op naar het Alhambra dus!

Zijkapel van de kathedraal Samengestelde witte zuilen Orgel uit de 18e eeuw Halfronde Capilla Mayor Puerta de ElviraEén van de toegangspoorten van het Alhambra Alcazaba en het middenplein De bezienswaardigheden in het Alhambra zijn allen de moeite waard en ieder moet voor zich zelf de route op het complex maar bepalen. Denk wel om het tijdslot van het Nazaries paleis. Wij zijn op het grote plein begonnen bij het militaire gedeelte, de Alcazaba. De overgebleven resten dateren uit de 13e eeuw met als 'klimpunt' de Torre de la Vela. Helemaal boven, waar de vlaggen vrolijk in de wind wapperen, heb je fantastisch zicht op Granada, de wijk van Albaicín, de weidse omgeving en natuurlijk ook op de Sierra Nevada. Weer beneden kun je vele kanten op. Aan het plein ligt ook het Nazaries paleis dat werkelijk schitterend is en het sobere Bovenop de Torre de la Vela renaissancepaleis van Karel V. Het is ondoenlijk om alles wat er te zien is op 'papier' te zetten maar ongetwijfeld zal een ieder die het Alhambra bezoekt eigen informatie meenemen Ronde zuilengallerij in het paleis van Karel V om het geheel te leren kennen en begrijpen. De tuinen van het Generalife zijn, ondanks dat er in februari nog niet zo veel bloeide, erg mooi aangelegd en het is plezierig om er door heen te wandelen. Aan het einde van het park liggen nog twee zomerpaleizen (13e en 14e eeuw) met fraaie waterpartijen. Van hier uit heb je steeds zicht op de grootsheid van het Alhambra. Het bezoek aan Granada en het Alhambra is zeker één van de hoogtepunten van onze vakantie in Gerestaureerd gebouw op het Alhambra complex Andalusië geweest. Wij kozen deze keer om individueel naar Granada te gaan maar er gaan natuurlijk ook excursies naar toe (deden wij in 1999) en dan is alles prima geregeld. Het voordeel van 'eigen vervoer' vonden wij vooral het zelf kunnen bepalen hoe we onze dag indeelden. Ongetwijfeld zal het in het 'seizoen' nog veel drukker zijn in Granada en het Alhambra. Wij vonden het genoegen van voorseizoen erg plezierig.


In het Nazaries paleis In het Nazaries paleis Tuinen van Generalife Zomerpaleis in het Generalife