Vakantie ervaringen
Mieke en Leo

Rondreis Marokko 2012

Dag 15

Van Essaouira naar Agadir

Vrijdag 30 maart
De koffers staan klaar voor vertrek bij de ingang van Hotel Al Jasira. Het is nu echt de laatste dag van deze mooie rondreis door Marokko. De weer-goden waren ons de afgelopen twee dagen niet zo gunstig gezind dus enigszins gemeen is het wel dat de zon vandaag weer volledig aanwezig is. Gids Youssif, chauffeur Bourba en Karim hebben twee rustdagen gehad en staan nu weer in vol ornaat te wachten bij het hotel. De route naar Agadir gaat weer door een prachtig stuk natuur. We rijden door de laatste uitlopers van het Hoge Atlas gebergte en dat is genieten. Onderweg zien we dan toch nog de 'klimgeiten' die zich te goed doen aan de vruchten van de Argania bomen. We kunnen allemaal even uit de bus om dit bijzonder vreemde gebeuren vast te leggen. De vruchten zijn een lekkernij voor de geiten die op de droge grond weinig voedsel kunnen vinden. Ze hebben zich zelf aangeleerd om in de bomen de klimmen voor het verorberen van de vruchten. De pitten die ze uitspugen voor zorgvuldig bewaard. Daar wordt namelijk de 'Argan'-olie van gemaakt. Een kostbaar product voor de huid.

Het laatste deel van de route richting Agadir gaat langs de kust en dat levert ook weer schitterende beelden op. De rotspartijen, mooie stranden en de altijd onstuimige Atlantische oceaan zijn een lust voor het oog. Dat zijn ook de honderden kamelen die langs en op de weg lopen. Ook dit moment kan vastgelegd worden want de bus wordt wederom langs de kant van de weg geparkeerd. 39 Marokko-gangers haasten zich voor de laatste keer onderweg uit de bus om dit unieke moment vast te leggen.

We zijn ruim op tijd in Agadir waar we een paar uur op eigen gelegenheid kunnen doorbrengen en genieten van een uiterst moderne stad met mooie boulevard. Het is een enorme tegenstelling met wat we tot nu toe hebben gezien. Iedereen waaiert zo'n beetje uit en strijkt neer op één van de terrassen voor een lunch. Wat een goed idee om ons hier nog even te laten genieten van Agadir, de zon en de zee. Keurig op tijd staan we op het vliegveld van Agadir voor onze terugvlucht naar Schiphol Airport en Amsterdam. We hebben genoten van de prachtige en, via Kras-reizen, goed georganiseerde rondreis door Marokko. Gids Youssif regelde alles tot in de puntjes en hij wist onvoorstelbaar veel over zijn land Marokko. Hij loodste ons door vele straatjes, spoorde de plaatselijke gidsen aan tot wat meer tempo en hield 'zijn' 39 gasten goed in bedwang. Chauffeur Bourba kende de route en 'zijn' bus als de beste en straalde heel veel enthousiasme en vertrouwen uit. Stille assistent-gids Karim was steeds aanwezig om de dames uit de bus te helpen, koffers in en uit te laden en te zorgen dat we bij iedere foto-stop veilig de weg over konden steken. Bijzonder was ook zeker dat 39 reizigers zo goed met elkaar konden omgaan. Dat is zeker ook een compliment waard!