Vakantie ervaringen
Mieke en Leo

Rondreis Marokko 2012

Dag 12, 13 en 14

van Marrakech naar Essaouira

Dinsdag 27 maart
Vandaag gaan we Marrakech verlaten. Punctueel zit het hele gezelschap om 09.00 uur in de bus en staan alle koffers weer gebroederlijk naast elkaar in de bagageruimte. De afstand vandaag naar de kustplaats Essaouira bedraagt maar 180 kilometer. Onderweg strijken we in het plaatsje Sidi Moktar neer op het terras van Restaurant Atlas voor de inname van wat bruin vocht, koffie genaamd. Koffie Americano, Cappuccino of een klein kopje Marokkaanse koffie. Sommigen houden het nog even op de hier veel gedronken 'Muntthee'. Net voor aankomst in Essaouira krijgen we nog even de gelegenheid om een overzicht foto maken van de plaats en haar omgeving. Hier groeien met name de thuya-bomen, eucalyptus, tamaris, olijfbomen en de bijzondere arganiabossen, uniek in deze streek en op onze aarde. Van de pitten van de vruchten van deze boom wordt een fijne olie gewonnen met een typische hazelnootachtige bijsmaak. Geiten spelen hier een bijzondere rol in en komen later in dit reisverhaal aan bod.

Het is inmiddels hoog tijd voor de lunch die we gebruiken op het buiten terras van een restaurant, met uitzicht op zee. Dat vis een belangrijk element is in Essaouira zien we duidelijk aan de menukaart. Het eten is hier verrassend goed en het zal de komende dagen dan ook regelmatig gasten ontvangen afkomstig uit Nederland. Deze middag zullen we nog doorbrengen met onze gids aangevuld met een plaatselijke gids. Hij zal ons alle wetenswaardigheden vertellen over de plaats en voorgaan naar de belangrijkste punten binnen de Medina. Onder de arcaden verhandelen handelaren hun groente, specerijen of vlees. De vismarkt is tevens de ultieme verzamelplaats voor de aanwezige kattenkolonie.

Aan het einde van de Rue Lallou slaan we rechts af naar de Scala de la Kasbah met de geschutstellingen van het noordelijke deel van het bastion. In de gewelven van het voormalige wapendepot proberen verkopers van souvenirs en kunst hun waren aan de man te brengen. Vanaf de open ronde toren is het uitzicht over zowel de stad als de zee de moeite waard. De zee laat zich hier van haar mooiste kant zien als de golven breken op de vele rotspartijen aan de voet van het bastion. Tot aan het einde van een breed platvorm staat een rij bronzen kanonnen opgesteld met de wapens van Castilië en Aragon. Er staat echter ook een bijzonder kanon bij met het wapen van de Nederlandse leeuw.

De smalle en rechtlijnige straatjes met de vele souvenirshops komen vrijwel allemaal uit op het grote Moulay Hassan-plein. Hier bevinden zich ook de meeste terrassen met heerlijke koffie of muntthee. Vanaf nu kunnen we op eigen gelegenheid de stad verder verkennen tot de bus ons voor de laatste keer naar ons laatste hotel zal brengen. Al snel lopen we richting de haven want daar is het een drukte van belang. Voor de toegangspoort naar de haven, de 'Porte de la Marine', zijn vissers bezig met het verwerken van de gevangen vis. De vele meeuwen zijn er gek, ze vechten om de kleinste stukjes afval die de vissers achter hun rug weggooien. Het is een prachtig gezicht. Van de verse vis en schaaldieren kan volop worden genoten bij één van de vele eetkraampjes.

Achter de 'Porte de la Marine' ligt de eigenlijke haven waar de vissersboten terugkomen van zee. De boten en sloepen worden hier nog op traditionele wijze gebouwd. In de 15e-eeuw ontdekten de Portugezen de mogelijkheden van een haven op dit punt en bouwden de eerste stadsmuren van de stad, de Scala. De stad kreeg destijds de naam Mogador. Sinds de 18e-eeuw en de tijd van Sultan Sidi Mohamed Ben Abdellah is de haven verder uitgegroeid. Hij besloot dat de haven de belangrijkste van het land zou worden en zorgde voor het uitnodigen van diverse landen en stammen, liet consultaten bouwen en nodigde zelfs een belangrijke Joodse gemeenschap uit. Het toenmalige Mogador werd de eerste haven die handel dreef met de niet-islamitische wereld. Pas in de 20e-eeuw kreeg de stad zijn huidige naam Essaouira, de 'welgetekende'. Nog steeds is de visvangst belangrijk voor de stad maar heeft wel steeds meer concurrentie van grote maatschappijen. Hier wordt de gevangen vis aan wal gebracht en snel verhandeld. Het is een geweldig gezicht om te zien en om mee te maken. Dit is het echt leven van Essaouira.

Op het geplande tijdstip zijn we allemaal weer bij de bus voor het vervoer naar Hotel Al Jasira waar we voor een paar dagen afscheid nemen van Youssif, Bourba en Karim. Van af dit moment zijn we allemaal zogezegd 'op ons zelf' aangewezen. Onze kamer is niet riant, het warme water duurt even voordat het de douche bereikt maar de t.v. doet het prima en we hebben zelfs een klein balkonnetje waar we net samen op kunnen zitten. We verblijven hier slechts drie dagen dus we maken er geen probleem van. Van wentelen in pure luxe kunnen we ook hier niet spreken.

Woensdag 28 maart en we zien geen blauw in de lucht. Er is zelfs geen spoor van een beetje zonneschijn. Alleen het ontbijt is de laatste dagen van deze reis inbegrepen en dat is in Hotel Al Jasira prima. De dag brengen we door met wandelen over het strand naar het centrum van Essaouira, slenteren door de Medina en we gaan weer even terug naar de Scala. We snellen ons naar de haven waar net twee vissersboten gaan binnenkomen. Het is wederom een belevenis om mee naar huis te nemen. Dat doen we maar niet met de vis. Wel hebben we niet alleen een supermarkt gevonden met stokbrood en lekkere Pardano kaas maar ook een slijterij waar we een paar flessen wijn kunnen kopen. Alcohol wordt vrijwel nergens verkocht maar het is in deze winkel toch wel erg druk, en dat zijn niet allemaal toeristen. De wijn wordt verpakt in kranten en een zwarte plastic tas. Zou niemand zien of weten dat dit juist erg opzichtig is? Op ons piepkleine balkonnetje genieten we van een glas wijn en stokbrood met vrij 'dure' Pardano kaas. De wijnglazen van het hotel zijn door ons zorgvuldig bewaard in het kluisje op de kamer. Soms kan iets heel simpel en lekker zijn. Dineren doen we in het restaurant waar we gisteren de lunch hebben gebruikt en we zijn daar niet de enigen van het reisgezelschap.

Ook donderdag 29 maart laat de zon zich nauwelijks zien. We wandelen nog maar een keer naar de Medina waar we alsnog Marokkaanse slofjes kopen voor onze kleindochter en natuurlijk dingen we af van de vraagprijs. Tijdens de middag wandeling over het strand is de wind kil. Gelukkig beschikken we over een paar heerlijk warme vesten. Met uitzondering van een aantal kite-surfers en een paar kamelen is het strand helemaal leeg. Het is jammer dat gedurende deze twee vrije dagen de zon het volledig heeft laat afweten. Gelukkig hebben we ook heel veel mooie dagen gehad. Zo gaat de dag voor ons in alle rust voorbij. Ook andere medereizigers hebben de laatste dag opnieuw de Medina doorkruist en gezorgd voor het op peil houden van de Marokkaanse economie. Ook deze avond gebruiken we de maaltijd in het restaurant aan zee. Helaas hebben we de naam van het restaurant niet genoteerd maar naast een visgerecht hebben we er ook een heerlijke biefstuk gegeten. Terug op de kamer is het wederom tijd voor het inpakken van de koffers. Morgen is de rondreis door Marokko echt voorbij.