Vakantie ervaringen
Mieke en Leo

Rondreis Marokko 2012

Dag 6

Van Fès naar Erfoud

Woensdag 21 maart
De wekker gaat deze morgen al om 05.45 uur gevolgd door een ontbijt om 06.30 uur. Het vertrek van vandaag staat op 07.30 uur en dat heeft een reden. De bus met gezelschap zal vandaag 380 kilometer moeten overbruggen. We gaan naar het zuiden van Marokko met als eindbestemming de plaats Erfoud. Het eerste deel van de route klimmen we naar 1600 meter en het Saïsplateau. Daarna dwars door het Middel-en Hoog Atlasgebergte richting de plaats Erfoud. De lucht is vandaag onvoorstelbaar helder en blauw. In het uiterst moderne skioord Ifrane hebben we de eerste koffie-stop. Vreemd om hier te staan in een driekwart broek en slippers. De ijspegels hangen hier namelijk nog aan de bomen. De huidige koning heeft hier zijn zomerpaleis. Het gebied heeft vroeger veel last gehad van lastige leeuwen. Het laatste exemplaar heeft het leven gelaten in 1923. Als eerbetoon is voor de leeuw, of voor de 'schutters', in het park een groot standbeeld geplaatst.

De tocht gaat verder door een schitterend gebied over de Col du Zate op 2178 m. De chauffeur heeft vandaag onvoorstelbaar veel bochten te draaien, te schakelen en hij moet soms hevig op de rem vanwege onverlaten die een bocht te kort nemen. Veel respect hebben we voor deze bijzonder aardige en betrouwbare chauffeur Bourba. In het plaatsje Assidi drinken we nogmaals koffie en we genieten intens van de mooie beelden die we krijgen voorgeschoteld. Het vervolg van de tocht gaat via een spectaculaire weg over de Col de Tizi-n-Tagalm op 1907 m. hoogte. Op dit deel van de route zijn weinig mogelijkheden voor een 'foto-stop' maar bij de uitgestrekte Oase van Tafilalet mogen we allemaal weer even uit de bus voor het maken van het nodige film- en fotomateriaal. Volgens zeggen komen de beste dadels hier vandaan.

Na aankomst in Erfoud gaan we nog niet naar het hotel. De reizigers die zich hebben ingeschreven voor een Jeep-tocht door de woestijn stappen van de bus over in één van de klaar staande Jeeps. We worden behoorlijk door elkaar gerammeld als we in een soort van colonne richting de befaamde zandduinen bij het plaatsje Merzouga racen voor het zien van een fantastische zonsondergang. Helaas is er vandaag geen zon te bekennen dus is er ook geen mooie zonsondergang. De aanwezige kasbah biedt onderdag of een versnapering aan passanten of voor toeristen, zoals wij. Een aantal medereizigers nestelt zich comfortabel op de rug van een kameel voor het bestijgen van de zandduinen van Erg Chebbi. De overigen zetten de benen aan het werk en ploeteren zich door het zand. Erg jammer dat de zon zich niet laat zien want de warme goudkleurige tint van het zand laat het nu helemaal afweten. Toch leuk om dit 'optionele' mee te maken. Het is al donker aan het worden als we terugweg richting Erfoud aanvaarden. Spannend is het wel. Met de vele koplampen om ons heen of achter ons lijkt het net of we op een uit de kluiten gewassen 'zes-baans' weg rijden zonder asfalt. De 'biljoenen' sterren die we hier zouden moeten kunnen zien, zien we vanavond niet. De dikke bewolking speelt ons ook daarin parten.

Om 19.45 uur arriveren we dan toch in Hotel Elati. Het blijkt een mooi hotel te zijn en we zijn blij met de grote kamer en het prima diner dat we krijgen voorgeschoteld. Helaas voor ons kunnen we hier geen gebruik maken van Internet en er is in dit hotel ook geen wijn of bier beschikbaar. Na zo'n lange dag hadden we ons zelf wel willen trakteren op zo'n glaasje vocht. Jammer, maar we zullen het wel overleven. Met uitzondering van een aantal fervente 'bridgers' zoeken de meesten om 22.00 uur de kamer op. Het is ook een lange en vermoeiende dag geweest.