Vakantie ervaringen
Mieke en Leo

Rondreis Marokko 2012

Dag 4

Van Rabat via Mèknes en Volubilis naar Fès

Maandag 19 maart.
De koffer is alweer ingepakt en staat netjes voor onze kamerdeur om opgehaald te worden. Daar hoeven we ons deze reis geen zorgen om te maken. Na een sober ontbijt verlaten we om 9.00 uur precies hotel Bou Regreg en de plaats Rabat voor wederom een lange dag. De route zal ons via Meknès en de opgravingen van Volubilis naar Fès brengen. Onze gids Youssif heeft er zin in vandaag en toont steeds meer humor. Chauffeur Bourba straalt tot nu toe iedere dag. Iedereen krijgt bij binnenkomst van hem een hand en steevast wordt gevraagd of we goed geslapen hebben. Karim heeft alle bagage, na het aanwijzen door de eigenaar ervan, weer keurig op een rijtje in het ruim van de bus gezet.


Mèknes

Na een koffie-stop onder een heerlijk zonnetje maken we in Meknès allereerst een korte stop bij de Donderdagpoort, ofwel de Bab Berdaine met daarachter de gelijknamige moskee. De naam Donderdagpoort is ontstaan vanwege de markt die hier op donderdag wordt gehouden. Meknès is de meest versterkte stad van Marokko met 15 meter hoge en 6 meter dikke muren. De muren rondom zijn als een labyrint gebouwd om vijanden destijds op het verkeerde been te zetten.
We vervolgen ons bezoek aan Meknès met een rondleiding door een waterhuis met graanschuur uit de tijd van Koning Moulay Ismail, de Dar el-Ma en Heri es-Souani. In een silo bevindt zich een zogeheten 'scheprad' dat, destijds door kamelen getrokken, van 40 meter diep water naar boven haalde. In de zuid-westelijke vleugel staan nog steeds de machtige arcaden en zuilen. Deze ruimte bleek overigens uitermate geschikt als locatie voor de film 'The Last Temptation of Christ' uit 1988. Als sultan van de Alaouïeten heeft Moulay Ismail hier in Meknès veel betekend voor zijn gemeenschap. Een bezoek aan het mooie mausoleum voor de sultan staat dan ook als volgende item op het programma. Hier gaan ook de schoenen weer uit en duiken we even later in de geschiedenis van deze sultan, Moulay Ismail. Youssif weet echt onvoorstelbaar veel over de geschiedenis van Marokko en vertelt steeds met verve om de vele verschillende onderwerpen. Echt klasse. Een leuk detail is hier de aanwezigheid van een neef van de koning. Met hem op de foto gaan is geen probleem en vinden we toch ook wel weer erg leuk.
Vanaf de machtige Bab-el-Mansourpoort schuifelen we met het hele gezelschap de Medina in. In de smalle straatjes krijgen we hier werkelijk alles voorgeschoteld. Van puur toeristische souvenirs, olijven, kleding, kruiden tot de 'vlees' afdeling. Hier geen varkensvlees maar wel, naast de normale stukken vlees, koeiekoppen waarvan de hersenen verwijderd, geiten- en kamelen koppen of schapenpootjes. Niets gaat hier verloren en alles wat eetbaar is wordt gebruikt. Met de neus dicht proberen we het toch maar even goed in ons op te nemen. In een typisch Marokkaans restaurant krijgen we daarna een heerlijke lunch voorgeschoteld.


Volubilis

Een uurtje later zijn we alweer op weg. De fotostop boven Meknès geeft ons nogmaals een erg mooi beeld van de stad. Daarna rijden we door het Rif gebergte richting de Romeinse nederzetting Volubilis. Net voor aankomst stappen we nog even uit de bus om een belangrijk bedevaartsoord te kunnen vastleggen, Moulay Idriss. In dit mooie plaatsje rust Idriss I, stichter van de eerste Arabisch-Islamitische staat op Marokkaanse bodem. Met een plaatselijke gids gaan we op ontdekkingsreis door de opgravingen van de Romeinse nederzetting Volubilus. Het is de belangrijkste opgravingsplaats uit de klassieke oudheid van Marokko. De opgegraven nederzetting dateert van 40 nChr. tot de 3e-eeuw. Ooit zouden hier zo'n 12.000 mensen hebben gewoond. De rondleiding is bijzonder interessant en er is heel veel te zien in een mooie omgeving. Volubilis staat terecht op de Werelderfgoed lijst van de UNESCO. Met name de mozaïekvloeren, de triomfboog en de basiliek zijn prachtige staaltjes bouwkunst. Geen wonder dat ooievaars zich hier graag nestelen op één van de vele zuilen die hier zijn blootgelegd.


Naar Fès

Als we Volubilis verlaten begint de zon al aardig te zakken en er moet enige haast gemaakt worden om voor donker het Rifgebergte achter ons laten. We maken nog één stop bij een stuwmeer dat zorg draagt voor de waterhuishouding in dit gebied. Met in de achtergrond de laatste beelden van het mooie Rifgebergte arriveren we uiteindelijk om 19.00 uur bij Hotel Mounia in Fès. Het hotel, onze kamer en ook het diner mogen we kwalificeren als uitstekend. De dag van morgen brengt ons midden in de hectiek van de laatste koningsstad die we bezoeken, Fès. We verheugen ons er op.