Vakantie ervaringen
Mieke en Leo

Rondreis Marokko 2012

Dag 3

Van Casablanca naar Rabat

Zondag 18 maart.
Na een prima ontbijt vertrekken we klokslag 9 uur voor een rondrit door Casablanca, de grootste stad van Marokko. Bij aankomst in Casablanca hadden we al een blik kunnen werpen op een wat vreemde kerk. Als eerste gaan we het bouwwerk, de kathedraal van de stad, wat nader bekijken. De buitenkant is uiterst modern en doet een beetje vreemd aan voor een kerk. Binnen is de kathedraal voorzien van onwaarschijnlijk mooie glas in lood ramen en dat maakt deze kerk dan toch weer heel bijzonder. Casablanca ligt aan de Atlantische Oceaan en is in de twintiger jaren van de vorige eeuw voor een groot deel herbouwd door Fransen met als voorbeeld de stad Marseille. De stad werd trouwens al bewoond in de 10e eeuw vChr. toen de Berbers zich hier als eersten vestigden. De stad kent dus al een erg lange geschiedenis en heeft perioden gekend van rijkdom en macht maar ook veroveringen door anderen met de bijbehorende verwoestingen. Een enorme aardbeving in 1775 deed daar nog een schepje bovenop. Nu lijkt Casablanca op een Europese stad en heeft zich in een snel tempo ontwikkeld. Dat is ook wel te zien als we afgezet worden op de 'zee' boulevard. Hier zien we een aaneenschakeling van leuke restaurants, veelal aangevuld met prachtige zwembaden en allen hebben dat waanzinnig mooie zicht op de altijd weer imponerende Atlantische Oceaan. Het is ook hier, op de boulevard, dat het hele reisgezelschap zich over de diverse terrassen verdeelt voor een kop koffie of thee. Het is echt heerlijk om de frisse zeelucht op te snuiven maar er wacht ons nog meer moois in Casablanca en dat is natuurlijk de immense Hassan II Moskee, welke is gebouwd boven de 'Sjelf' zee.

De Hassan II moskee

Vanaf de boulevard hebben we al een glimp van de moskee opgevangen en dat ziet er veelbelovend uit met een minaret die maar liefst 210 meter boven de zeespiegel uittorent. Het is dan ook de hoogste minaret ter wereld. De Franse architect Michel Pinseau was verantwoordelijk voor het ontwerp en heeft hier een waar kunstwerk gerealiseerd. De moskee kan meer dan 25.000 gelovigen bevatten en op het plein rondom is nog eens plaats voor zo'n 80.000 mensen. Je moet er even niet aan denken, zoveel mensen bij elkaar die allemaal tegelijk gaan bidden. Bijzonder is ook dat dit in Marokko het enige islamitische godshuis is dat door niet-islamieten mag worden betreden. Wel moeten de schoenen worden uitgedaan en deze gaan netjes in een plastic tas opgeborgen mee door de moskee. Bijna ademloos staan we in de moskee rond te kijken naar zo veel moois. De uitleg die we krijgen van een vrouwelijke gids is interessant en er wordt goed geluisterd naar haar enthousiaste verhaal over de geschiedenis over- en de gebruiken binnen de moskee. In de benedenruimte, en dat ligt ongetwijfeld onder de zeespiegel, bekijken we een prachtige ruimte waar gelovigen zich traditioneel kunnen reinigen voor het gebed. Het ziet er allemaal indrukwekkend uit.

Het Place Mohammed V

Weer terug in de bus vervolgen we de rondrit Casablanca door de Ville Nouvelle over de Avenue Hassan II. Op het Place Mohammed V maken we een korte stop voor het maken van foto en filmmateriaal. Het plein is omringd door opmerkelijke gebouwen in een gemengde Art-deco stijl. Het is een eveneens een geliefkoosde plek voor de plaatselijke bevolking die het echt leuk vinden om de duiven van voer te voorzien. Aan de overkant ligt het Paleis van Justitie. Op weg naar Rabat peuzelen we in de bus de lunch op die door Youssif en Karim is ingeslagen. We krijgen vervolgens brood, kaas, yoghurt, fruit en een flesje water. Het kost minder tijd en is ook een stuk voordeliger als lunchen in een restaurant. Het ziet er knus uit zo met z'n allen in de bus en zo wordt de 90 kilometer naar Rabat snel overbrugd.


Rabat

In Rabat duiken we met de hele groep de Kasbah des Oudaïas in, gesticht door Moulai Ismaïl die we gedurende de reis veelvuldig tegen zullen komen. Een ringmuur omgeeft de Kasbah boven de de uitmonding van de Bou Regreg rivier en de Atlantische Oceaan. De nauwe blauw-witte straatjes in de kasba zijn leuk en kleurrijk. Bij Café Maure drinken veel reisgenoten een glas muntthee en een aantal dames laat zich 'versieren' met een henna-tatoeage. Het verwijderen er van is daarna is trouwens een lastige klus. Wij bekijken intussen de Jardin Andalou, of wel de Andalusische tuin met een prachtige en weelderige plantengroei. Na het geweld van de moskee in Casablanca is dit toch weer iets heel anders. Chauffeur Bourba manoeuvreert even later de bus weer door Rabat en zo komen we terecht bij het paleis van de koning. We krijgen op dit uitgestrekte complex uitleg van een plaatselijke gids. Hier mogen we zelfs foto's maken van de wachters en dat is vrijwel nergens toegstaan. We zijn nog niet aan het einde van de dag want er wacht ons nog een bezoek aan het Mausolée Mohammed V. Het is één van de belangrijkste complexen met een grafmoskee binnen de islamitische cultuur en werd gebouwd met kostbare materialen en high-tech methoden. Vanuit de galerij hebben we mooi zicht op de sarcofagen van Mohammed V, Hassan II en van Moulay Abdallah, broer van Hassan II. Vanwege de glimmende vloeren lijkt het wel of de sarcofagen op water staan. Leuk is ook om te zien hoe iedere bezoeker zich over de balustrade naar beneden buigt om maar niets te missen van wat er allemaal te zien is. Op het grote plein voor het mausoleum staat de nooit voltooide Tour Hassan, behorende bij de nooit voltooide Hassanmoskee. De toren is wel het symbool van de stad en kent een bijzonder interessante geschiedenis. Hier eindigt voor ons een lange dag met heel veel verschillende elementen.


We overnachten in Hotel Bouregreg. Ook dit hotel ligt aan een drukke weg tegenover de Medina maar met een kamer aan de achterkant hebben wij er weinig last van. De kamer is weliswaar schoon maar ook weer behoorlijk gedateerd. Het slot van de badkamer werkt ook niet goed waardoor ik (Mieke) mezelf opsluit en echtgenoot Leo de redder in nood moet zijn. Voor het diner maken we nog een wandeling over de boulevard. Het is daar onvoorstelbaar druk en beslist de moeite waard. Er zijn heel veel aanbieders van wat je ook maar kunt bedenken. We krijgen een uitstekend diner voorgeschoteld met vissoep, rijst met vis en kruidige groente met als afsluiting een taartje. Erg lekker. We slapen op een prima bed!