Vakantie ervaringen
Mieke en Leo

Rondreis Marokko 2012

Dag 1 en 2

Van Amsterdam naar Marrakech

Vrijdag 16 maart.
We vertrekken om 14.45 uur vanaf luchthaven Schiphol Amsterdam met Transavia voor een vlucht naar Marrakech in Marokko. Via reisorganisatie Kras hebben we een rondreis geboekt voor de duur van 15 dagen. Natuurlijk zullen we de Koningsteden gaan zien maar ook het binnenland van Marokko met de steden, bergen en in het zuiden de woestijn. Na een voorspoedige vlucht landen we tegen schemer op de luchthaven van Marrakech en maken daar kennis met onze gids gedurende de rondreis, Youssif. Snel wisselen we wat Euro's om voor Marokkaanse Dirhams. In het vliegtuig hebben we het eerste formulier moeten invullen om Marokko binnen te komen maar ook voor het eerste hotel in Marrakech dient nog een kaart te worden ingevuld en dat zal bij ieder nieuw hotel zo zijn. In de bus krijgen we allereerst uitleg over de gang van zaken gedurende de reis en de financiën ten aanzien van entrees, de fooienpot voor de diverse hotels en plaatselijke gidsen. Een uur uitleg na een lange dag vinden wij en de overige medereizigers echter wel wat aan de lange kant. Op 19.30 stappen we Hotel Al Kabir binnen en kunnen daar direct aan tafel voor het diner dat voor Marokkaanse begrippen zeker niet tegenvalt. We krijgen soep, Tajine en een nagerecht. Aan tafel worden handen geschud met tafelgenoten en zo is de eerste kennismaking met andere reisgenoten een feit. Ondanks de vele slechte meningen die zijn gegeven over dit hotel valt onze kamer best mee. We zitten wel aan de voorkant van het hotel en de aanwezige 'straat' herrie is inderdaad behoorlijk. Raam dichthouden dus. Met de dag van morgen duiken we tijdig ons bed in.

Marrakech

Zaterdag 17 maart.
Na een redelijk ontbijt worden de koffers weer in de bus geladen en maken we tevens kennis met Bourba, onze chauffeur gedurende de gehele rondreis. Vanwege het grote aantal gasten (39 in totaal) is een assistent tijdens de reis verplicht. De jongeman die de functie van koffers in- en uitladen, dames de bus uit helpen, het verkeer regelen en goed op de bus passen is Karim. Als we klokslag 9 uur allemaal in de bus zitten duurt het zeker nog 40 minuten voordat we vertrekken en dat wekt weer enige ergernis. Gids Youssif wil namelijk eerst alle financiële zaken afhandelen.
De morgen wordt besteed aan het eerste onderdeel Marrakech. Na een rondrit door diverse wijken stoppen we bij de beroemde Koutoubiamoskee uit de 12e eeuw. De moskee geldt als een volmaakt bouwwerk van de Almohaden en diende als voorbeeld voor de Giralda in Sevilla en de Hassantoren in Rabat. De moskee is niet toegankelijk voor 'niet' islamieten en kan alleen van de buitenkant worden bezichtigd. Het is een imposant complex en de eerste van de vele cultuur-beelden van Marokko zijn op foto en video vastgelegd.

De tuinen van Majorelle en de reis naar Casablanca

Het contrast is groot als we de prachtige en weelderige tuinen van Majorelle bezoeken. Hier zie je 'tuinkunst', met 300 verschillende plantensoorten, van het hoogste niveau. De tuinen, in groene en blauwe tinten, zijn een schepping van de Franse schilder Jacques Majorelle (1886-1962). Ook modeontwerper Saint Yves Laurent en zijn partner waren dol op de beeldschone tuinen en kochten het geheel na de dood van Majorelle. De as van Yves Laurent werd na zijn dood hier uitgestrooid. Een mooi gedenkteken voor hem is te zien in een apart deel van de tuinen. Weer terug in het oude deel van Marrakech worden we door kleine straatjes geloodst voor een lunch in de Joodse wijk. Het is een leuk restaurant en ook het eten smaakt erg lekker. De groep van 39 personen begint al aardig aan elkaar te wennen en we bemerken veel humor en dezelfde kleine ergernis'jes'. Chauffeur Bourba en assistent Karim doen het prima. Met een voldaan gevoel stappen we weer in de bus voor het overbruggen van de 240 kilometer naar Casablanca. Met 1 tussenstop arriveren we tegen de avond in Casablanca en Hotel Transatlantique. Ook dit hotel ziet er oud en enigszins vervallen uit maar alles werkt zoals licht en water en er zijn schone maar harde bedden. Niet te vergeten dat ooit Edith Piaf in dit hotel logeerde. Ze zijn er nog steeds trots op. Het diner is goed met soep, kip met rijst en groente en als nagerecht een taartje. De eerste volle dag Marokko zit er op en we verheugen ons op wat nog komen gaat.