Vakantie ervaringen
Mieke en Leo

Iano (Montaione)

Appartementencomplex Belmonte Vacanze

Periode: maart 2011
Naar aanleiding van de vele bijzonder positieve reacties op diverse meningen sites waaronder Zoover kozen wij voor de periode 9 t/m 22 maart 2011 voor Belmonte Vancanze, even buiten het plaatsje Iano. Ondanks dat we de eerste 'gasten' waren van 2011 konden konden we dat aan het park niet zien. Alle bomen en struiken netjes gesnoeid, het zwembad gevuld en de speelplaats was eveneens klaar voor het seizoen. De maand maart is beslist aan de vroege kant maar als de zon maar een beetje haar best doet dan is het goed toeven op het terrasje bij het appartement. Ondanks dat de uitbundige bloei die zo kenmerkend is voor het Toscaanse landschap nog afwezig was, blijft het uitzicht ook in maart overweldigend mooi. De heggen van rozemarijn toonden al wel hun blauwe bloemenpracht en de heerlijke geur ervan laat je handen er steeds weer door heen strijken. Vrijwel ieder appartement mag zich verheugen op het fenomenale uitzicht met 's avonds die waanzinnig mooie zonsondergangen. De appartementen zijn ruim bemeten met een Italiaanse inrichting die volgens Nederlandse maatstaven aan de sobere kant is. Maar wie maalt daarom als je doorgaans buiten bent. De grote ijskast is dan van meer belang. Over het slaapgedeelte niets meer dan lof. Veel ruimte en uitstekende bedden. De badkamer voldoet prima aan de eisen van deze tijd en alles werkt naar behoren. Wat gedurende ons verblijf nog niet helemaal goed werkte was het 'nieuw' geplaatste wifi punt. Er is tijdens ons verblijf aan gewerkt en het probleempje zal nu ongetwijfeld opgelost zijn. Een punt van aandacht geven we wel voor 'koudere' perioden als je graag een warm appartement hebt. De 'Airco' dient dan tevens als verwarming en voor het gebruik van die 'Airco' dien je als gast te betalen. Dat komt neer op 50 Euro per week of 10 Euro per dag. Dat is ten opzichte van andere appartementencomplexen niet zo heel duur maar je moet er wel rekening mee houden.
Belmonte Vacanze ligt strategisch gezien op een uitstekende plek. Het complex ligt op korte afstand van zowel Volterra, San Gimigniano en Monterrigione maar ook Siena en Florence zijn vanuit dit punt uitstekend bereikbaar. In het plaatsje Vinci ga je helemaal terug in het 'denkvermogen' van de zeer creatieve geest van Leonardo da Vinci. Wij vonden het er erg leuk. Reken in de streek wel op veel 'bochtenwerk' want 200 meter zonder bocht is bijna een uitzondering. Op korte afstand (4 km)ligt in het plaatsje San Vivaldo het bijzondere klooster Sacro Monte (Heilige Berg) omringd door kleine kapellen. Het is een plek die rijk is aan geschiedenis, kunst en religie en wordt ook wel 'Het Jeruzalem van Toscane' genoemd. In 14 kapellen tref je hier werkelijk schitterende beeldengroepen in Terracotta voorstellende de 'Kruisweg'. Voor een ieder die kunst of religie waardeert is een rondleiding zeer de moeite waard. Veel lucht en sterke benen heb je nodig voor een wandeling van 3,5 km naar het hooggelegen kerkje van Pietrina omringd door Middeleeuwse ruÔnes met een waanzinnig uitzicht op het Toscaanse landschap. Pittige wandeling maar wel apart. Wandelen in het dal langs de vele meertjes en bronnen is plezierig maar ook paardrijders kunnen hier hun hart ophalen. Vraag er bij de receptie naar.
Belmonte Vacanze valt onder de plaats Montaione (12 km). Het park ligt op loopafstand van het kleine plaatsje Iano. De Mini supermarkt aldaar is op zich prima met uiterst vriendelijke mensen maar de grotere supermarkten zijn te vinden in Montaione (PAM en CoŲp). Montaione zelf is een aardig plaatsje maar in de maand maart is er nog maar weinig te beleven. Op het park is 'broodservice' aanwezig (verzorgd door de Mini-supermarkt) en zelfs in maart konden wij van die service gebruik maken. We hebben een mooie tijd gehad op Belmonte Vacanze met zeer wisselende weersomstandigheden. Wij waren er vooral voor de 'Kunst' met een grote 'K' maar we kunnen ons heel goed voorstellen dat alleen genieten van en op het park helemaal niet moeilijk is.