Vakantie ervaringen
Mieke en Leo

Naar Callas, Bargemon en Fayence

Zicht op Callas vanaf de waterval Oude wasplaats in Callas Eind mei 2010 maken we vanuit Domaine de la Bergerie in Roquebrune-sur-Argens een schitterende tocht door het achterland van de Côte d'Azur. De route brengt ons via de Gorges de Pennafort allereerst naar het pittoreske plaatsje Callas. Bij de entree van het dorp stoppen we even bij een karakteristieke waterval vanwaar we mooi zicht hebben op het hoog liggende dorp dat zich vast lijkt te klampen aan de heuvel. Langs de doorgaande weg die door het lage deel van het dorp loopt valt ons oog direct op een oud bouwwerk met pilaren. Het is een voormalige wasplaats waar men Fontein en hoge kleurrijke herenhuizen Mooie oude deur in Callas zich in een vroegere periode eveneens kon douchen. Even verderop staat de bijbehorende waterput. Het dorp kent een lange en rijke geschiedenis. De oorsprong gaat weliswaar terug naar de oudheid maar het dorp verschijnt pas vanaf het jaar 1030 in de archieven. Het is een bijzonder dorp met kleurrijke hoog opgebouwde herenhuizen die zijn voorzien van de meest mooie oude deuren. We lopen door smalle straatjes, steegjes met gewelfde doorgangen, stijgen en dalen over de vele trappen en bewonderen de diverse fonteinen die in het dorp aanwezig zijn. De kerk Notre-Dame-de-l'Assomption torent hier hoog boven het dorp uit met aan de overzijde het stadhuis uit 1828 met een mooie klokkentoren. Het uitzicht over de Estérel met aan de horizon de Middellandsezee is prachtig. We vervolgen onze route richting het plaatsje Bargemon.
Notre-Dame-de-l'Assomption Stadhuis met de mooie klokkentoren Mooie fontein en stadspoort in Bargemon Smalle straatjes in Provençaalse sfeer


Stadswal in Bargemon Pleintje in Bargemon Als we Bargemon binnenrijden kijken we alweer onze ogen uit. Dit dorp lijkt nog mooier te zijn. We parkeren dicht bij de 12e-eeuwse kerk St.-Etiènne die is gebouwd in de verdedigingsmuur. De oorsprong van het oude vestingstadje gaat terug naar de 9e eeuw en het is in het bezit van drie versterkte poorten uit de 12e eeuw. Ook hier zijn de straatjes smal en 'bekleed' met kinderkopjes. In dit dorp krijg je echt het gevoel van, 'hier zou ik wel willen wonen'. Met de mooie stenen fonteinen, poorten, stadswal, beschaduwde pleinen met terrassen en de grote hoeveelheid aan planten is dit dorp echt een plaatje met veel Provençaalse schoonheid. Tijdens de lunch op één van de terrasjes kunnen we nog even genieten van al dit moois.

Zicht op Fayence Parkeren bij de St.-Jean-Baptiste kerk Op weg naar Fayence passeren we het charmante dorpje Seillans dat bekend staat om de vele okerkleurige huizen rondom het oude feodale kasteel. De dag begint echter al aardig op te schieten dus laten we dit dorp aan ons voorbijgaan. In Fayence parkeren we eveneens bij de kerk. De 'Ëglise St.-Jean-Baptiste' stamt uit de 18e eeuw en bezit een fraai marmeren hoofdaltaar in barokstijl. Evenals de andere dorpen in dit gebied zijn ook hier veel verwoestingen aangericht in de periode tussen de 12e tot de 14e De bijzondere Klokkentoren Campanile Prachtig uitzicht op Fayence en omgeving eeuw. Destijds was Fayence een vestingstadje met op het hoogste punt een feodaal kasteel. De smalle zogeheten 'stapstraatjes', zijn er nog steeds maar het kasteel werd in de 18e eeuw vernietigd. Al wat rest is de klokkentoren Campanile. Vanaf dit punt heb je trouwens geweldig zicht over de rode daken van Fayence en de omringende omgeving.Boven op de Col du Rouet Gorges du Blavet De terugweg voert ons door de Gorges du Blavet en over de Col du Rouet. Ook hier nemen we nog even de tijd om alles in ons op te nemen. Met een laatste blik op het wijdse landschap en de zee dalen de kronkelige weg af richting onze campingplek op Domaine de la Bergerie. Het was een mooie dag om in ons geheugen te bewaren.