Vakantie ervaringen
Mieke en Leo

Château de Chenonceau

Chenonceau / Indre et Loire


Periode: eind april 2011
Fiets_wandelpad aan de overzijde van Château de Cchenonceau Château de Chenonceau gezien vanaf het fietspad De eerste kennismaking met Château de Chenonceau is voor ons vanaf de fiets. Het kasteel ligt aan (en over) de rivier de Cher en vanaf het onverharde pad dat langs de rivier loopt krijg je, vanaf de overzijde, al een bijzonder mooi beeld van het kasteel voorgeschoteld. Dat smaakt dan ook naar meer. Vanaf Camping Le Moulin Fort is het maar 1500 meter tot de ingang van het kasteel en dat kleine stukje hebben wij met de fiets 'overbrugd'. We treffen die dag echt schitterend weer en dat maakt een kasteel omringd door prachtige tuinen alleen maar mooier.
Mooie aanblik op Château de Chenonceau Zaal boven de rivier de Che De geschiedenis van het kasteel gaat terug naar de 16e eeuw. Op de plek van het huidige kasteel bevindt zich een burcht en een tot vesting verbouwde molen van de familie Marques. Thomas Bohler en zijn echtgenote Katherine Briçonnet kopen het gehele complex en breken het grotendeels af met uitzondering van de vestingtoren, de Tour des Marques. Deze blijft overeind maar wordt wel gewijzigd naar de smaak van de Renaissance. Ook de oude put, die is versierd met het embleem van de familie Marques (een draakvis en een adelaar), is gebleven. Op de pijlers van de vroegere vesting verrijst het monumentale Château de Chenonceau. Het kasteel wordt ook wel het kasteel van de vrouwen genoemd. Zowel Diane de Poitiers, Één van de slaapkamers met prachtig wandtapijt Mooi schilderij Catharina de Medici, Louise van Lotharingen als ook Simone Menier hadden het voorrecht om op dit mooie kasteel te verblijven. Allen vulden of veranderden het interieur naar hun smaak, passend bij te tijd. In het kasteel is veel te zien, te veel om op te noemen. Let vooral op de vele interessante wandtapijten, schilderijen, plafonds en prachtige schouwen. Het moet er uitermate plezierig vertoeven zijn geweest.
De tuinen rondom zijn ook al zo bijzonder. Van de grote 'driehoeken' tuin van Diane de Poitiers, de geraffineerde tuin van Catharina de Medici tot de moestuin van meer dan een hectare. Neem zeker een kijkje bij de boerderij, te bereiken via de moestuin of andersom. Erg fraai. Via een bruggetje vanuit de toegangslaan van het kasteel kom je bij een, door Catharina de Medici Driehoekentuin van Diane de Poitiers Elegante tuin van Catharina de Medici gekoesterd, Italiaans doolhof. Het is leuk om er doorheen te lopen, zeker voor kinderen. Natuurlijk biedt het kasteel voldoende mogelijkheden om het gevoel van 'honger- en dorst' op te vangen in de vorm van restaurants en terrassen tot een uitgebreide picknickplaats.
Een kleine tip. Kies voor de bezichtiging van het kasteel eerst voor een 'bankje' om op te zitten en verdiep je even in de gekregen bezoekersgids. Tijdens de rondleiding neem je niet Labyrint met in het midden een fraai prieel Mooi gebouw op het complex van de boerderij altijd de tijd om de gids uitgebreid te lezen maar alle ruimten van het kasteel gaan door de 'voorinformatie' veel meer leven. Wij hebben genoten van Château de Chenonceau en het is zeer de moeite waard om het met een bezoek te 'vereren'.