Vakantie ervaringen
Mieke en Leo

Amboise/Val de Loire


Periode: april 2011
Pagode de Chanteloup Beklimming van de Pagode Vanaf onze standplaats Camping Le Moulin Fort bij het plaatsje Francueil-Chenonceaux hebben we, verdeeld over 2 dagen, het authentieke plaatsje Amboise bezocht. De plaats heeft dan ook veel moois te bieden. Net buiten Amboise is niet alleen een park met 'mini-châteaux' te bezoeken maar ook een bijzonder bouwwerk, de Pagode de Chanteloup. De 44 meter hoge Pagode is in de 18e eeuw op deze plek gebouwd en is het laatste overgebleven bouwwerk in een groot park waar destijds een groot kasteel bewoond werd door de Hertog van Choiseul. De Chinese Pagode was, na de verbanning van de hertog uit het hof van Lodewijk XV, een eerbetoon aan al zijn vrienden die in die periode loyaal ten opzichte van de Hertog waren geweest. De toren wordt ondersteund door 16 kolommen en pilaren en telt 7 verdiepingen. De toren kan ook worden beklommen waarbij de trap en de balustrade rondom steeds krapper wordt. Oosterse tuin bij de entree Speelwerktuigen voor het nodige amusement Slechts 6 personen kunnen zich tegelijkertijd op de bovenste verdieping bevinden. Met meer mensen lijkt ons, gezien de staat van onderhoud, ook niet aan te bevelen. Éénmaal boven heb je wel een prachtig uitzicht over de omgeving en de beneden liggende grote vijver die de Pagode erg mooi weerspiegelt. In het park staan diverse grappige oude spelen opgesteld. Voor kinderen een leuke aanvulling maar je moet er wel van houden. De kleine Chinese tuin ziet er mooi uit en ongetwijfeld kan ook door het park gewandeld worden. Wij vonden het een 'aardig' uitstapje maar ook behoorlijk prijzig voor wat je er voor krijgt. Misschien lag het ook wel aan het sombere weer.


Chateau du Clos Lucé en da Vinci Mysterieuze tuin met Da Vinci elementen Het Chateau du Clos Lucé, of te wel het kasteel van Cloux, is een bezoek meer dan waard. Het kasteel werd in de de 15e eeuw op 12e-eeuwse funderingen gebouwd door Ëtienne Le Loup, hofmeester van Lodewijk XI. Het kasteel ligt op slechts 400 meter afstand van het koninklijke kasteel van Amboise en bevindt zich in het lieflijke dal van de Amasse, een kleine zijrivier van de Loire. Het kasteel heeft veel koningen binnen haar muren gehad maar de meest bijzondere persoon was toch wel Leonardo da Vinci die hier op uitnodiging van Koning Frans I in 1546 zijn intrek nam. De koning had veel eerbied voor da Vinci en benoemde hem tot 'eerste schilder, bouwmeester en technicus van de Koning'. De twee vleugels van het voormalige kasteel zijn nu te bewonderen met onder andere de werk- en slaapkamer van Leonardo maar ook de huiskapel van Anna van Bretagne. In het souterrain maak je vooral kennis met de technicus Leonardo. Vier zalen zijn gewijd aan de vele uitvindingen van Leonardo da Vinci. Helaas mag hier niet gefotografeerd worden. Eén van de uitvindingen van Lonardo da Vinci Beeldende doeken in het park De tuinen rondom waren geliefd bij Leonardo. Hij had een grote liefde voor de natuur en tekende hier vele bomen. Ook de anatomie en schoonheid van het lichaam werkte hij op diverse manieren uit. Het is bijzonder plezierig om door de prachtige tuinen te lopen met het leven en werk van Leonardo als leidraad. Ook voor kinderen is dit een leuk en leerzaam uitstapje. Grappig zijn ook bijzondere water'fietsen' waarmee een deel van het park kan worden verkend. Na ons bezoek in maart 2011 aan het plaatsje Vinci (de geboorteplaats van Leonardo) in Italië was dit voor ons een bijzondere aanvulling.

Zicht over Amboise vanaf het kasteelterras Woonvleugels van Chateau Amboise Het Chateau Amboise hebben we de volgende dag bezocht, evenals het Chateau de Chaumont-sur-Loire. Het Koninklijke kasteel van Amboise torent hoog boven de Loire uit. Via een hellend pad kom je op de terrassen van het kasteel. De eerste aanblik op het kasteel is al schitterend. In de twee gebouwen, die in een rechte hoek zijn gebouwd, zijn de Kasteelvertrekken gesitueerd. Naast de, in de Val de Loire, geïntroduceerde en verfijnde Italiaanse smaak is in de twee gebouwen een duidelijke overgang te zien De Saint-Hubertuskapel Graftombe van Da Vinci in de Hubertuskapel van Franse laat-gotische stijl en die van de renaissance. Deze overgang van stijlen vind plaats gedurende de periode van Karel VIII, Lodewijk XII en Frans I. Veel bekende namen uit de geschiedenis hebben dit bijzonder kasteel bewoond. Gedurende de tijd van Frans I is ook Leonardo da Vinci een welkome gast. Leonardo sterft in 1519 te Cloux en wordt dan, volgens zijn eigen beschikking, in het kasteel van Amboise. Zijn graftombe ligt in de prachtige Sint-Hubertuskapel op het grote terras. In het kasteel zijn veel vertrekken te verkennen met een lange en rijke geschiedenis. Na het dwalen door Raadzaal van het kasteel Muziekzaal  van het kasteel zalen en klimmen van de nodige trappen eindigt de bijzondere rondleiding bij de beeldschoon aangelegde tuinen die een lust voor het oog zijn. Leonardo da Vinci wordt hier herinnerd middels een borstbeeld. Vanaf het hoogste punt van het park ziet het kasteel Amboise, de Sint-Hubertuskapel en de twee wachttorens er indrukwekkend uit. Na nog wat slenteren door de leuke straatjes van Amboise voorzien van veel terrasjes kunnen met een voldaan gevoel terugkijken op twee mooie dagen Amboise. Via de Schitterende tuin en park van Chateau Amboise Zicht op Chateau Amboise en de Loire overzijde van de Loire, vanwaar we nogmaals prachtig zicht hebben op Chateau Amboise, gaan we op weg naar Chateau Chaumont.