Vakantie ervaringen
Mieke en Leo

Met de auto naar de Abdij van Fontenay

Keltisch oorlogsmonument Côte de Beaune We hebben een dagtocht gemaakt door het Bourgondische landschap met als einddoel de Abdij van Fontenay. Vanaf de camping zijn we linksaf gegaan langs het Casino om via de achter de camping liggende berg naar het kasteel van Rochepot te gaan. Eenmaal boven ontdekten we een bord met Mont de Sene. We hebben de auto neergezet en naar het topje gelopen (521 m.) waar 3 grote kruizen staan. Het is een voormalig Keltisch oorlogsmonument. Vanaf dat punt heb je fantastisch zicht op het Saône gebied en de camping en aan de westkant op de Côte de Beaune.

Kasteel van Rochepot We zijn via de D973 verder gegaan naar het kasteel van Rochepot. Ook hier geldt weer, een goede kaart is erg nuttig. Het kasteel ligt verscholen in een mooi stukje natuur en biedt met zijn vele torentjes en echte ophaalbrug een sprookjesachtige aanblik. Op het moment dat wij er waren was het kasteel gesloten maar we zijn er wel omheen gelopen en dat was al bijzonder.Watertjes en mossen Cascade du Bout de Monde Op de route naar de Abdij (N9) zijn we nog even afgedaald naar het Cirque en Cascade du Bout du Monde. Via het typische Bourgondische landschap daal je af naar een totaal ander stukje natuur. Let op, vlak bij de wandeling naar de cascade is aan de linkerkant van de weg een parkeerplaats. Vandaar de weg te voet vervolgen tot aan een kleine 'manegebak'. Daar staat de wandeling naar de cascade aangegeven zo ook een wandeling naar een grot. Er stromen veel waterstroompjes met prachtige mossen en de wandeling naar de Cascade is mooi. Helaas stond de Cascade 'droog' en er kwam totaal geen water naar beneden. Erg jammer, want het zal er zeker spectaculair uitzien als het water via de steile cascade naar beneden valt.

Abdij van Fontenay We hebben de route via de N9 en de D980 richting Montbard vervolgd naar de Abdij van Fontenay. Het is het oudste Cisterciënzerklooster van Frankrijk en werd in 1118 gesticht door St. Bernardus. Abdij van Fontenay Het is absoluut een bijzonder complex. Ondanks dat het een behoorlijke afstand is naar het klooster is de tocht er naar toe en de bezichtiging er van zeer de moeite waard. We hebben bij deze dag gebruik gemaakt van de Capitoolgids en de Natuurgids Frankrijk. Met name over de Abdij van Fontenay staat in de Capitool erg veel informatie. Natuurlijk wordt bij de entree meer informatie en uitleg gegeven maar een beetje voororiëntatie is altijd handig. Het was een lange, mooie en bijzonder leerzame dag die natuurlijk ook in afzonderlijke delen gedaan kan worden.
Afstand tot Fontenay: 70 km
Gereden via: D 973, N6, D980 (ri. Montbard)