Vakantie ervaringen
Mieke en Leo

Mont Royal

Het Bungalowpark van Landal Mont Royal, onze verblijfsplaats voor een periode van 14 dagen, ligt hoog op een heuvel boven de plaats Kröv. Het park wordt doormidden gesneden door een weg die over de 'Bergstrecke' loopt naar Traben-Trarbach. De Moezel kronkelt zich hier als het ware om de heuvel van Mont Royal. De zuidkant van het park kijkt neer op Kröv, de lengte as brengt je bij het historische en toeristisch Traben-Trarbach en aan de noordkant van het bungalowpark kijk je op Kövenig en Enkirch. Mogelijkheden dus te over om alle richtingen de verkennen. Het park zelf is een wat 'ouder' Landal complex maar biedt alles wat je van een bungalowpark mag verwachten. Men is ook steeds bezig de bungalows te renoveren naar de smaak en behoefte van deze tijd. Gedurende de periode dat wij aanwezig waren (november 2011) werden alle bungalows bijvoorbeeld voorzien van een Internet-aansluiting. In 2007 waren we voor de laatste keer op dit park en ook dit jaar is het ons weer prima bevallen. Bijzonder op deze heuvel is toch wel de Vestingruďne Mont Royal. Net buiten het park (richting Traben-Trarbach) is een wandelroute uitgezet die je laat teruggaan naar het jaar 1687 toen Lodewijk XIV door zijn geniale bouwmeester Vauban hier op de heuvel een gigantische vesting liet bouwen. Die zelfde mijnheer Vauban kom je in de periode van de 'Zonnekoning', met name in Frankrijk, werkelijk overal tegen bij voornamelijk vestingwerken. Deze vesting bood destijds plaats aan maar liefst 12.000 man en zo'n 3000 paarden. De vesting heeft slechts 10 jaar mogen bestaan want diezelfde Fransen zorgden in 1698, na de Vrede van Rijswijk, alweer voor de vrijwel totale verwoesting. Middels de vele borden die langs de wandelroute zijn opgesteld krijg je een heel bijzonder beeld van hoe de vesting er ooit moet hebben uitgezien. Een aantal tunnels is nog steeds toegankelijk waarbij het meenemen van een zaklantaarn wel zo handig is. Hier en daar is dat ook best wel spannend. Het is zeker een leuke ervaring.

Heb je genoeg van de ruďne dan kun je te midden van al dat ouds ook sportief aan de slag. Er is hier ook een geweldig 'Kletterpark' opgezet waar je al je sportiviteit in kwijt kunt maar ongetwijfeld ook angsten moet overwinnen. Het 'Kletterpark' is geopend tijdens vakanties- en gedurende het zomerseizoen.

Bij iedere wandeling die je vanuit het park maakt krijg je steeds weer mooie beelden voorgeschoteld van de Moezel. De wandeling naar Kröv (3 km) via het 'Weinlehrpfad' geeft door middel van borden uitleg over zowel de diverse druivensoorten en hun wijnen als ook over de eigenaren van de wijngaarden. Het lieflijke kerkje, vlak bij Kröv, is een mooi punt om even terug te blikken op de gelopen route. Landal Mont Royal biedt een excursie aan voor het bezoeken van een wijn huis met aansluitend natuurlijk een proeverij. De vele wijnpaden nodigen ook uit om met de fiets te verkennen maar het stijgingspercentage is soms verrassend veel. De klim naar boven vanaf Moezel-niveau is dan ook behoorlijk pittig. Maar langs de Moezel is het eveneens heerlijk fietsen op separate fietspaden. Fiets op de fietsendrager en dan gewoon in een dorp aan de Moezel beginnen. Echt erg lekker! Veel vakantie genoegen aan de wondermooie Moezel.